top of page

Hoe correct velgen wassen

Velgen zijn één van de moeilijkste onderdelen om proper te krijgen van uw voertuig. Dit komt doordat bij het remmen “remstof” en warmte geproduceerd wordt. Ook hebben uw wielen direct contact met de baan, verkeersvuil, zout, rubber,… vliegen op en komen meteen op de velgen terecht.


Er zijn 2 methodes om uw velgen te reinigen. De eerste methode is wanneer de velgen op het voertuig hangen. Dit is dus bij een wekelijkse, maandelijkse wasbeurt. De tweede methode is minstens één maal per jaar aan te raden. Hierbij worden de velgen verwijderd van het voertuig.


Benodigd heden

Tools

  • Hogedrukreiniger

  • Emmer met grid guard

  • Wash mitts

  • Wheel willy brush

  • Wheel brush

  • Microvezeldoeken

Producten

  • Wheel cleaner

  • Iron remover

  • Wheel shampoo

  • Tyre cleaner


Methode 1


Bij deze methode is het aangeraden om eerst de velgen volledig te reinigen voor je start aan de rest van de wagen. Dit voorkomt dat vuil op vers gewassen lak terecht komt. Vul eerst de emmer met water en wheel shampoo.


Pré wash

We beginnen met het spoelen van de velgen en wielkasten van het voertuig met een hogedrukreiniger. Bepaal dan wat uw volgende stap zal zijn. Zijn uw velgen heel vuil en bedekt onder het remstof dan is het aangeraden eerst de velg in te spuiten met een iron remover. Spuit de Iron remover op de velg (probeer zo diep mogelijk in de velg te geraken), laat deze eventjes zijn werk doen. Je ziet de iron remover verkleuren, dit betekend dat het zijn werk doet. Spoel de velg daarna terug af. Zorg er voor dat 80/90% van het remstof hierbij verwijderd is, is dit niet het geval herhaal deze stap enkele malen. Hierbij kan je eventueel gebruikmaken van een wheel brush om in de moeilijk bereikbare plaatsen te kunnen.


Zijn uw velgen goed onderhouden dan is de Iron remover overbodig en kan u meteen beginnen met de pre was van uw velgen. Dit doe je door uw velg en band met wheel cleaner en eventueel een tyre cleaner in te spuiten. Laat deze opnieuw eventjes staan. Vervolgens neem je de wheel willy brush om de binnen kant van de velg schoon te maken. Hierbij starten we boven aan het wiel en werken we kloksgewijs naar beneden. Daarna doen we de andere helft op dezelfde manier. Wanneer de binnen kant van de velg schoon is kunnen we met een wheel brush de voorkant detailen, vergeet hierbij de banden niet.


Hoofd wash

Eenmaal dit gebeurt is, is het tijd voor de hand wash. Neem de gevulde emmer met een wash mitt. Deze wash mitt mag enkel en alleen gebruikt worden voor velgen! Gebruik die NOOIT op de lak! Was de halve velg opnieuw kloksgewijs van boven naar beneden. Daarna doen we de andere helft op dezelfde manier. Spoel de velg af.

Bij deze stap kan je de wielkasten schoonmaken met een wheel willy brush.


Drogen

Het drogen van de velg kan met een microvezeldoek. Ga hierbij in de velg en in elk hoekje!


Methode 2


Het is aangeraden om elk jaar eens alle velgen van het voertuig te halen en deze te detailen. Bv. bij een winterwissel. Dit is omdat wanneer de velg op het voertuig zit er plaatsen zijn waar je moeilijk of bijna niet bij kunt. Bij deze methode ga je het zelfde tewerk als methode 1 met het enige verschil, dat je de velg kan draaien om de binnen kant te detailen. LET OP: Bij het monteren van de velgen, de wielbouten aandraaien op het juiste moment!


95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page